Okolica Samobora biciklom

Ako krećete iz Zagreba, dulje vožnje biciklom, bez obzira što su možda u prirodi, uvijek uključuju vožnju kroz grad. Vožnje dugim, prometnim, zagušenim i biciklu-neprilagođenim avenijama naporne su i nervozne, i često obeshrabruju istraživanje na biciklu. Nažalost, ako želite izići iz grada u prirodu, pogotovo u istok-zapad smjeru, morate platiti tu cijenu.

Nekoliko sam puta, znajući da idem na cjelodnevnu vožnju, bicikl stavio na vlak i otišao na Harmicu gdje su mi pitome zagorske ceste i brežuljci bili trenutno dostupni za uživanje. Razmišljajući slično i u nadi da će nam HŽ pomoći u teleportaciji u prirodu, Vedran i ja smo tjedan dana planirali izlet u Lonjsko Polje. Plan je bio vlakom do Siska, pa uz Savu putem Čigoča do Strmena i Vedrog Polja, uz naravno odmor u kojem OPG-u. Ispostavilo se da postoje bolji načini za super-brzo putovanje i teleportaciju od HŽ-a, pogotovo jer im vozni redovi vlakova nisu usklađeni s informacijama na internetu.

Iako razočarani što se stvari nisu posložile kako smo planirali, odlučili smo iskoristiti topli kasno-ljetni dan. To je valjda i karakteristika avantura – prilagodba na nepredviđene i često neželjene okolnosti. Ako je ishod potpuno izvjestan avanturizam postaje samo turizam. A i stara zagrebačka poslovica kaže: “Kad ti HŽ stavi prst u guzicu, odi se provoziti u Samobor”. I tako smo krenuli.

Na putu do Samobora napravili smo krug oko jezera Orešje, dok smo u centru Samobora našli okrjepu čudeći se ogromnom broju bicikala. Došli smo do Bregane i krenuli prema Divljim vodama predivnom cestom. Družili smo se s ljamama i ponijima, najeli u Kršlinovom mlinu, okupali se u potoku Bregana.

Na povratku smo stali u pivnici Medvedgrad. Nekako sam planirao da popijemo Cugmajstor – pivo pripremeljeno u čast izletničkom vlaku Samoborček, što bi bio svojevrsni cugerski homage cijelom izletu Samoborskim krajem. Nažalost, Cugmajstora nije bilo, ali je Vragec poslužio – referenca je dovoljno zagrebačka.

Na povratku u grad čekala nas je Ljubljanska/Zagrebačka/Slavonska avenija, ali vožnja nije bila nervozna ni naporna. Ipak nam je ta “duga, prometna, zagušena i biciklu-neprilagođena avenija” otvorila vrata zagrebačke periferije i omogućila još jednu mikroavanturu.

slika2

p1060876

p1060879

p1060883

p1060888

p1060893

dsc_0019

img_20160911_154812094

2 misli o “Okolica Samobora biciklom

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s