Branje maslina u Novoj Vasi

Većina današnjih poslova obavlja samo jedan, najčešće mali, dio ukupnog procesa. Neki od nas naručuju zalihe, neki prodaju proizvode, neki računaju statistike, a neki od nas provjeravaju knjige. U kompleksom poslovnom procesu vrlo rijetko netko ima pregled i kontrolu nad cijelim poslom, od početka do kraja.

Osobno, mislim da ta uska specijalizacija dovodi do osjećaja skučenog nezadovoljstva. Naši djelići posla su mali, često nezaokruženi i nelogični,  ne vidimo što im prethodi i što im slijedi, ne prepoznajemo direktan doprinos krajnjem cilju što može dovesti do osjećaja beskorisnosti i besmislenosti.

S poljoprivredom je drugačije. Svaka radnja ima smisao i uvod je u drugu – brineš se za zemlju, za sjeme ili sadnice, za biljku, štitiš je od elemenata i bolesti, a kad dođe vrijeme – ubireš plodove koje su ti priroda i tvoj rad dali. Iako je poljoprivreda težak i naporan posao, vjerujem da upotpunjuje jednu od temeljnih životnih potreba – potrebu za stvaranjem.

I tako smo Prebeg, Rafo i ja, u želi da razbijemo uredsku i gradsku učmalost, krenuli kod Rafe u Istru, u mladi maslinik, brati masline. Iako je i branje maslina samo dio procesa u dobivanju ulja, ima nešto predivno jednostavno u toj radnji – na početku je drvo puno plodova, a kutije su prazne,  na kraju je drvo golo, a kutija puna. Jednostavan i  smislen cilj.

Tijekom opuštenog dana branja, posjetili smo mikro-špilju u masliniku, uživali u fizičkom radu i svježem zraku. Nakon branja, masline smo otpratili u uljaru u Novigrad, a na povratku kući čekale su nas police od krumpira, istarska supa i kamin. Toplina, umor i hrana ubrzo su nas poslali na spavanje.

Jutro sljedećeg dana smo također proveli u berbi, ali i kupanju u Poreču, isprobavanju sira s tartufima u Livadama, posjetu Višnjanu i Motovunu i uživanju u  češkom pivu u Grožnjanu. Svjetla noćnog Zagreba dočekali smo navečer, umorni i  iscrpljeni,  ali s osjećajem korisnosti i zadovoljstva.

dsc_0332

dsc_0396

dsc_0454

dsc_0401_1

dsc_0071_1

8 misli o “Branje maslina u Novoj Vasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s