Ribarskom stazom do plaže Arrifana

U lipnju 2014. godine Marina i ja smo, tada živjevši u Madridu, godišnji odmor proveli u Portugalu. Krenuvši od Porta južno, u tih desetak dana, prošli smo većinu mjesta koje turisti obično posjećuju.

Uživali smo u pomalo mračnom povijesnom centru Porta, jeli smo pasteis de belem i pili porto u lisabonskom Belemu, divili se pogledu na najzapadnijoj točki kontinentalne Europe – Cabo da Roca, te smo čak posjetili i Lagos – hiperturističku destinaciju kojom dominiraju lijepe plaže i alkoholizirani Nizozemci.

Ipak, kad danas pričamo o posjetu Portugalu, oboje pomislimo na isto mjesto – plažu Arrifana i ribarski put do nje. Iako je spomenuta plaža predivna, nije nam se samo ljepota mjesta urezala u sjećanje, već i način na koju smo je doživjeli. Naime, do plaže Arrifana morali smo pješačiti 20-ak kilometara po pustoj ribarskoj stazi.

Odsjeli smo u jedinome hostelu u malome mjestu Aljezur u najjužnijoj portugalskoj regiji Algarve. Već hostel nam je govorio da će ovo biti drugačije od ostalih mjesta koje smo posjetili u Portugalu – elokventne i pričljive recepcionarke zamijenio je letargični tip u flis majci, noćne tulume u hostelima zamijenila je jeziva tišina nakon osam sati navečer, mlade Amerikance koji putuju po svijetu nakon studija zamijenili su mladi Amerikanci koji surfaju i planinare.

Ujutro smo pješke krenuli iz Aljezura prema jednoj od pješačkih dionica Rota Vincentine – 400 km duge mreže pješačkih i inih puteva u jugozapadnom Portugalu. Ubrzo se spajamo na stazu koju su lokalni ribari koristili da bi došli do dobrih mjesta za lov te nakon nekoliko kilometara dolazimo do dramatičnih litica s kojih se pružaju neponovljivi pogledi. Pratimo obalu, sa strahopoštovanjem gledamo u moćni Atlantski ocean, srećemo zmije, dolazimo do malih pješčanih dina, hodamo u tišini i znoju, pritom se sve više približavajući Arrifani.

Nakon dvadesetak kilometara i nekoliko sati hoda dolazimo do plaže, koja nam, iako je predivna, ne oduzima dah. Na prizore tirkiznog oceana koji se prelama u bijele pjene valova pripremamo se svakim korakom i metrom naše šetnje, razmišljajući o njoj i iščekivajući je, pa nam Arrifana ne dolazi kao iznenađenje, već kao zasluženo olakšanje.

iphone-slike-605

iphone-slike-607

iphone-slike-619

iphone-slike-622

iphone-slike-627

iphone-slike-644

iphone-slike-649

iphone-slike-636

iphone-slike-664

9 misli o “Ribarskom stazom do plaže Arrifana

  1. Meni je Keem beach oduzela dah..što od straha zbog vožnje po lijevoj strani ceste na strmini po uskoj cesti, panike da će opet ovca izletit pred auto, ali od boja sam obnevidjela pa se sav strah isplatio..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s