Pola milijuna koraka u mjesec dana

Krajem rujna zadao sam si cilj da prehodam pola milijuna koraka u listopadu, tj. u prosjeku malo više od 16 tisuća koraka dnevno. Ovakvi mali izazovi, koji očito odgovaraju mom—što je sljedeće—karakteru, često se navode kao dobri izvori svježine u uhodan način života.

Pola milijuna nečega je puno nečega. U pola milijuna sekundi možete otići na put koji ćete pamtiti cijeli život;  u pola milijuna minuta možete naučiti svirati gitaru ili španjolski; pola milijuna sati, ako su kvalitetni, mogu biti ispunjen i bogat život (doduše prekratak).

Prvog dana listopada prehodao sam 47 tisuća koraka—Marina i ja smo bili na magnetic sjever šetnji. Isto tako, mjesec smo zaključili s drugom magnetic šetnjom, ovoga puta na zapad.  U međuvremenu, riješen pritiska hoću li ispuniti svoj cilj, hodao sam uokolo, slučajno, polagano te većinom besciljno.

Odlaske na posao biciklom zamijenilo je hodanje na posao, direktno vraćanje s posla zamijenile su nepredviđene stranputice, tupo ležanje ispred televizora navečer zamijenile su samotne šetnje uz Savu. Večeri sam provodio s fotoaparatom u rukama šećući gradom koji sam mislio da poznajem, otkrivajući ga ponovno s nogu, kroz objektiv. Gledao sam Savu kako raste i pada, gledao sam Sunce kako klizi iza Žumberka, sporo sam šetao ulicama kojima sam stotinama puta prošao.

Ima nešto u hodanju što nas tjera da usporimo, razmislimo, uronimo u trenutak, razmišljajući o njemu baš kada ga proživljavamo, ne prije niti poslije. Imam dojam da je većina našeg života isprekidana—rad ili dokolica, tjedan ili vikend, muka ili uživanje—sve je izraženo kroz dihotomne kategorije, nužno odvojene i suprotne u sadržaju. Ništa se ne kreće glatko i povezano, sve je povuci–potegni, diskretno i izmjenjivo. Što nam onda drugo preostaje nego s nostalgijom gledati u prošlost ili s nestrpljenjem u budućnost?

Baš zato su mi spore šetnje—korak za korakom bez posebnog cilja—pomogle da se usredotočim na trenutak, da promislim, osjetim i doživim sad. 

hodanje

dsc_0179

klupa

kuca

bandic

zalazak

tramvaj_mala

sava

 

 

 

4 misli o “Pola milijuna koraka u mjesec dana

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s