Festive 500

Festive 500 tradicionalni je blagdanski izazov koji zahtijeva da sudionici na biciklu odvezu 500 kilometara u osam dana između Badnjaka i Stare godine (uključujući). Izazov je 2010. godine započela Rapha, firma koja proizvodi biciklističku odjeću, a događaj je poprimio šire razmjere pa je tako ove godine—sudeći po Stravinim podacima—više od 80 tisuća ljudi prihvatilo izazov. Ja sam se također prijavio: intenzivno bicikliranje činilo se kao dobra protuteža blagdanskom pretjerivanju.

Od 501 kilometara koje sam odvozio po Turopolju, Žumberku, Prigorju i Jarunu mrzio sam skoro sve. Nije me toliko smetalo bježanje od mraka, besciljno sakupljanje kilometara ili perspektiva svakodnevne vožnje. Smetalo me što je obveza vožnje istisnula svu inspiraciju iz okretanja pedala: osjećaje slobode i volje zamijenili su osjećaji prisile i nužnosti te mi je bicikl, koji inače volim baš jer je slobodarsko vozilo, postao sredstvo pokore. Jedini trenuci u kojima sam uživao bili su slučajni proboji euforije izazvani nekom pjesmom, sumrakom—kada sve izgleda bolje no što jest—ili ponekim zimskim prizorom.

Ipak, izazov sam završio tradicionalno se penjući na Sljeme na Staru godinu. Simbolika ispunjenja izazova i završetka godine gotovo da su zahtijevali analiziranje starih odluka i donošenje nekih novih. U 2018. godini neću prihvaćati brojčane izazove, neću se opterećivati statistikom niti nametati rigidnu strukturu na stvari koje bi trebale biti opuštene. Nema više GPS-a (koji samo stvara informacijsku buku), nema gledanja u brojač kilometara ili kartu, nema obveze niti prisile. Ono što će ostati—nadam se—je samo vožnja: opuštena, spontana i hirovita, s otvorenim očima; cesta, bicikl, zrak i ja; fićukajući na biciklu promatrati svijet.

0101-2018-0413101327057417350
Konj na Jarunu
prva
Pogled na Medvednicu s Jaruna
treca
Zagrebački advent
DSC00222
Ovce kod Kravarskog (!)
DSC00268
Žumberak
DSC00171
Preko kanala Sava Odra
DSC00234
Turopolje
DSC00281
Zalazak na Jarunu
DSC00320
Medvednica
DSC00341
Pogled na Zagreb s Medvednice

7 misli o “Festive 500

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s